TUIN
DIER
BAKPLEZIER

Gratis analyse en kalkadvies voor je gazon van zaterdag 29 september tot zaterdag 6 oktober

Laat gratis de zuurtegraad (pH) van je tuingrond meten in je AVEVE-winkel. Kom van zaterdag 29 september tot zaterdag 6 oktober langs met je bodemstaal (+- 200 g) en je krijgt advies over kalk strooien. Naast de meting van de zuurtegraad adviseren ze je graag rond de optimale pH, bekalking en het gebruik van meststoffen.

Praktische info

Wanneer? zaterdag 29 september t.e.m. 6 oktober tijdens de openingsuren van de winkel.

Deelnameprijs? Gratis!

Je gazon bemesten

Het is fout te denken dat gras geen extra bemesting nodig heeft. Een bemest gazon geeft vollere en groenere grasperken dat beter bestand is tegen mos, onkruid en extreme weersomstandigheden. Je gazon bemesten doe je zelfs best 3 maal per jaar. In het voorjaar voor een goede groei, tijdens de zomer voor een mooi groen resultaat en in de herfst om je gazon winterklaar te maken.

 

 

 

AVEVE Najaarsmeststof :
Geef uw gazon meer weerstand tegen de winter en voorkom vergeling en verzwakking van uw grasmat. Zodat mos onderdrukt wordt en u volgend jaar een mooi gazon behoud.

Naar Aveve.be voor meer info en tips.

Hoe leg je een nieuwe gazon aan?

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ga dan zorgvuldig te werk en volg ons stappenplan. Zo ben je zeker dat je een mooie, egale grasmat krijgt.

Stap 1: verwijder gras en onkruid

Voorkom dat onkruid water, licht en voedingsstoffen wegneemt van je gras. Verwijder het daarom grondig voor je aan een nieuw gazon begint. Vernietig enkele weken voor het zaaien de oude grasmat en het aanwezige onkruid met een bestrijdingsmiddel. Laat je daarvoor adviseren door een specialist.

Stap 2: spit de grond om

Nu begint het echte werk. Spit de grond om tot ongeveer 30 cm diep. Kies voor kwaliteitsgereedschap, dat maakt het werk gemakkelijker.

Stap 3: breng de zuurtegraad van de bodem in orde

De zuurtegraad van je bodem, kortweg pH, bepaalt of je gras genoeg voedingsstoffen opneemt. De ideale pH-waarde voor een gazon ligt tussen 5,5 en 6,5. Een te lage pH los je op door extra kalk toe te voegen. Een te hoge pH corrigeer je door verzurend materiaal zoals turf in de bodem te werken. Doe dat vóór het inzaaien, want daarna is dat zo goed als onmogelijk.

Stap 4: verbeter de bodemstructuur

Verbeter de bodemstructuur door organisch materiaal in te werken. Gebruik compost of gedroogde mest. Beide zijn heel rijk aan organische stof. Zo krijg je een humusrijke bodem met een luchtige en kruimelige structuur. Die is nodig om water en voedingsstoffen beter vast te houden. Een kruimelige bodemstructuur zorgt ook voor een betere drainage. Hoe meer organische stof je toevoegt, hoe meer humus je in de bodem krijgt.

Stap 5: egaliseer het oppervlak

Maak het oppervlak na het bemesten mooi gelijk. Dat doe je door afwisselend te harken en te rollen met een gazonwals. Op die manier krijg je een fijne grond en een perfect effen terrein. Laat de grond daarna een paar weken rusten. In die periode kan er nog onkruid kiemen. Verwijder dat ten laatste 10 à 7 dagen voor het inzaaien met een geschikte onkruidverdelger. Zo voorkom je latere problemen in je gazon. Nu is de grond klaar om in te zaaien.

Stap 6: zaai het gazon in

Er zijn twee geschikte periodes om een gazon in te zaaien:
• van half april tot eind mei
• van half augustus tot begin oktober
Zaai op een relatief warme, vochtige grond op een windstille dag. Hark de grond eerst lichtjes. Zaai bij voorkeur in twee keren, waarvan de tweede keer haaks op de eerste. Strooi de helft van het zaad in de ene richting en de andere helft in de andere richting. Hark onmiddellijk oppervlakkig in. Rol de grond licht aan met een gazonwals. Zo komt het zaad goed in contact met de grond.

Naar Aveve.be voor meer info en tips.

Moestuin

Tomatentips

Hoe moet je tomaten planten?

Plant je tomaten in een serre. Of zet ze onder een tomatenhoes. Zo geef je ze ook wat meer bescherming tegen ziektes zoals de tomatenplaag. In een serre ben je zeker van een snelle en grote oogst met mooie vruchten.

Afwisseling voorkomt bodemmoeheid. Zet je planten dus niet elk jaar op dezelfde plaats. De grond moet luchtig, kruimelig en goed bemest zijn en moet het water goed doorlaten.

Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon.

Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter). Laat bij het planten de kluit 1 cm boven de grond uitsteken, en geef meteen wat lauw water.

Plaats een tomatenspiraal of steunstok om je plant te ondersteunen. Draai de stengel van de plant rond de spiraal of de stok. Of bind de planten in je serre op met een touw. Maak het touw vast boven in de serre en draai het een paar keer rond de stengel van de plant.

Denk aan goede en slechte buren voor je tomaten.

Naar Aveve.be voor meer info en tips.

Tuin & hobby waren nog nooit zo leuk als met AVEVE

Bij AVEVE Kris Marguillier vindt u alles om uw tuin in topvorm te houden. Moestuin, siertuin of gazon, we hebben alles in huis van zaden, bemesting en planten. Maar ook voor de bescherming van uw planten hebben we een uitgebreid assortiment. Bovendien volgen we regelmatig opleidingen om onze klanten met raad en daad te kunnen bijstaan.

Na het werk genieten in uw tuin? Ook dat kan met het assortiment tuinmeubelen en BBQ’s van AVEVE.

Een kleine tuinvijver is een oase van leven: libellen, kikkers of bootsmannetjes, allemaal komen ze naar dit zwem- of drinkbadje. In vijf stappen leg je een ecologische tuinvijver aan.

Meer

Bij veilig barbecueën horen basisaccessoires, zoals een tang en een hittebestendige handschoen. Maar met een aantal extra accessoires kun je veel meer uit je barbecue halen!

Meer

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ga dan zorgvuldig te werk en volg ons stappenplan. Zo ben je zeker dat je een mooie, egale grasmat krijgt.

Meer

Hoe buxusmot bestrijden én voorkomen?

De buxusmot zie je liever niet in je tuin ziet verschijnen. Lees hier hoe je de buxusmot herkent, voorkomt en indien nodig bestrijdt.

Meer

 

PLANTENVOEDING, GEREEDSCHAPPEN, AFRASTERING

Onze Merken

Naast het volledige gamma van AVEVE producten, heeft Kris Marguillier ook producten en artikelen van de meest gerenommeerde merken in huis.